De bekendste orkesten ter wereld

Een aantal van de beste orkesten ter wereld staan erom bekend dat ze, soms al eeuwenlang, door hun vakkundigheid ieder publiek steeds weer kunnen verbazen. Wat nu echt de beste is valt moeilijk te zeggen, dit heeft immers ook met de smaak van een ieder te maken. Op deze pagina is toch getracht een aantal van de beste op een rij te zetten. Het begin wordt gemaakt in Nederland.

Koninklijk concertgebouw orkest

Dit orkest werd reeds aan het einde van de negentiende eeuw opgericht. Het gebruikt het concertgebouw in Amsterdam als zaal en staat al vele jaren aan de internationale top.

Staatskapelle Berlijn

Met als thuishaven de hoofdstad van Duitsland is dit wereldberoemde orkest zeer bekend bij de echte liefhebbers. Sinds de oprichting eind jaren veertig is het niet meer weg te denken tussen andere grote namen. Het speelt in Staatsoper Unter Den Linden, uiteraard ook in Berlijn.

Boston Symphony Ofhm-orchestra-mk2006-03rchestra

Al sinds 1881 is dit orkest actief in Bosten, gelegen in de staat Massachusetts in de Verenigde Staten. Zij spelen in de Symphony Hall in dezelfde stad. De naam van het orkest is ook wel bekend onder de afkorting BSO.

London Symphony Orchestra

Met Londen, de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk als thuisbasis, trekt dit symphonie orkest al sinds het begin van de twintigste eeuw veel publiek. Hun concerten worden over het algemeen afgewerkt in het Barbican Centre.

New York Philharmonic Orchestra

New York´s beroemdste orkest speelt in de David Geffen Hall in dezelfde stad. Het bestaat alweer sinds 1842 en is daarmee een van de oudste orkesten ter wereld. Een interessant feit is dat zij in het komende jaar een Nederlandse dirigent gaan krijgen, zijn naam is Jaap van Zweden.

Wiener Philharmoniker

Het Oostenrijkse Wiener Philharmoniker orkest werd halverwege de negentiende eeuw opgericht. Er wordt gespeeld in Musikverein, een zaal die ook in de hoofdstad van het alpen land ligt.