Het verschil tussen een orkest en een ensemble

Het is tot op zeker hoogte vergelijkbaar met een orkest, maar niet helemaal hetzelfde. Wat meestal het grootste verschil aanduid is dat een orkest vaak in een bepaalde stijl speelt en daaraan vasthoudt. Een ensemble daarentegen beheerst vaak meerdere stijlen en kan deze ook weer combineren. Er worden tevens minder instrumenten gebruikt waardoor deze meer bepalend zijn voor het muziekstuk. Om het op een andere manier te zeggen kun je stellen dat ieder instrument iets nadrukkelijker aanwezig is. Voor fans van een bepaald instrument zal een ensemble dan ook eerder geliefd zijn dan een heel orkest.download-6

Echte kenners zullen dan ook fel tegenspreken dat een orkest precies hetzelfde is als een ensemble. Ondanks dat er sommige gelijkenissen zijn is een orkest vaak nog een stuk groter en mede daarom is een ensemble makkelijker in staat veel gerichter een bepaalde soort muziek te spelen of verschillende soorten stijlen kan combineren. Er mag dus gerust gezegd worden dat ensembles iets gerichter en iets meer specialistisch zijn. Toch zal dit niet gelijk uit maken voor de voorkeur van een muziek liefhebber. Deze hangt immers maar net af van wat voor stijl iemand liever hoort.

Vele mensen die vaak naar uitvoeringen gaan en veel weten over de muziek wereld en in het bijzonder dit gedeelte daarvan zullen beide goed kunnen onderscheiden. Het geluid is ten eerste anders. Omdat een ensemble uit minder personen bestaat kunnen deze individueel ook net iets meer invloed hebben op het uiteindelijke resultaat. In Nederland zijn ensembles over het algemeen in grote getale te vinden en hebben ze veel aanhangers. Dit wil overigens niet zeggen dat dit voor orkesten niet geld. Al met al is het dus maar net de vraag wat iemand graag luistert en hoe diegene daar het liefst naar luistert. In ieder geval zijn beide samenstellingen het luisteren meer dan waard.