Waaruit bestaat een ensemble?

Een muziek ensemble kan in meerdere samenstellingen bestaan. Over het algemeen wordt er een groep mee bedoeld die gezamenlijk nummers speelt en bestaat uit meerdere instrumenten. Om een ensemble te vormen moeten er allereerst meer dan twee personen deelnemen, al zijn het er vaak een heel stuk meer. Dus dit is slechts om het begrip wat duidelijker uit te leggen. Toch kunnen de hoeveelheden deelnemende muzikanten sterk verschillen, afhankelijk van wat voor soort ensemble zij vormen. Een aantal bekende samenstellingen van ensembles zijn als volgt.

Blaaskwintet1024px-chicago_symphony_orchestra_2005

Zoals het woord al verklapt gaat het in dit geval om een gezelschap van vijf waarbij iedereen een blaasinstrument bespeeld. Deze instrumenten zijn over het algemeen de Klarinet, Fagot, Hobo, Hoorn en Fluit, al zijn er enkele varianten.

Kamermuziekensemble

Met dit begrip wordt klassieke muziek aangeduid die vooral in een wat kleiner gezelschap gespeeld wordt. Vandaar ook het begrip Kamermuziekensemble, omdat deze muziek bij wijze van spreken in een niet al te grote kamer gespeeld zou kunnen worden.

Strijkkwartet

Deze samenstelling van vier bespeeld allen een strijkinstrument. Het wordt vaak gezien als een soort type kamermuziekensemble. Meestal is de groep instrumenteel samengesteld uit een cello, twee violen en een altviool.

Pianotrio

In dit geval bestaat dit trio verrassend genoeg niet uit drie musici die allen de piano bespelen. Vaak gaat het om maar een piano, aangevuld door vaak een viool en cello. Er zijn in verschillende soorten muziek wel een aantal varianten op de indeling van de instrumenten. Zoals de naam al doet vermoeden is de piano in dit geval wel het instrument wat de toon zet voor de rest van het gezelschap.

Blokfluitkwartet

Bij een dergelijk ensemble spelen vier muzikanten allen de blokfluit. Dit zijn dan vaak wel verschillende soorten blokfluiten, zoals de tenor blokfluit, de alt blokfluit, de bas blokfluit en de sopraan blokfluit.